Personlighedstest: et fantastisk redskab, hvis du bruger den rigtigt

find_vikar_personlighedstest_rexoglindeborgh

En test sætter ansættelsesprocessen i system, og den er fordomsfri. Det er nogle af de store fordele ved at bruge test, forklarer en erfaren test-udbyder.

 

Mange virksomheder bruger en personlighedstest, når de skal vurdere, om en kandidat er egnet til et bestemt job, og der findes mere end 100 forskellige typer personlighedstest alene i Danmark. Du har måske ofte spurgt dig selv, hvad disse tests egentlig kan. Er de ikke for sort/hvide til at kunne tegne et brugbart billede af en kommende medarbejder?

Direktør Lars Lyholm Madsen, Thomas International, er ikke i tvivl. En god test, der bruges professionelt, er et fantastisk værktøj – ikke alene i ansættelsen, men også i den daglige personaleledelse.

 

”Vi mennesker falder for dem, som ligner os selv. Personlighedstesten er ligeglad med, hvordan du ser ud. Den piller det subjektive ud af beslutningsprocessen.”


Lars Lyholm Madsen, direktør for Thomas International i Danmark

 

”Hvad motiveres medarbejderne af? Hvad engagerer dem? Test er en rigtig god hjælp for lederen til at forstå sine medarbejdere,” siger Lars Lyholm Madsen, der selv har 30 års ledelseserfaring – de seneste 25 år som direktør for den danske afdeling af testudbyderen Thomas International.

En personlighedstest er objektiv og systematisk
”Vi mennesker er ikke særlig systematiske. Alt for ofte lader vi følelser eller tilfældigheder råde. Det gælder også, når vi skal ansætte nye medarbejdere. Med en god test ved hånden har vi et værktøj, der kan guide os igennem interviewet med jobansøgeren, og hjælpe os med at få stillet alle de rigtige spørgsmål,” forklarer han.

Det betyder ikke, at følelser og mavefornemmelser ikke skal spille ind, når en ny medarbejder skal ansættes. Men de kan nemt komme til at skygge for den rigtige kandidat, fortæller Lars Lyholm Madsen. Derfor er testen god som et bidrag til beslutningsprocessen.

”Vi tiltrækkes af folk som ligner os selv. Hvis vi alene ansatte folk på baggrund af vores egen fornemmelse, ville vi nemt komme til at overse nogle, som vi måske ikke i første omgang var tiltrukket af, men som en test ville vise var de helt rigtige til jobbet. Testen er fordomsfri,” pointerer han.

Testens struktur er også en god rettesnor i det personlige interview med kandidaten. Det kan være svært at tale om eksempelvis et menneskes svagheder, men med de strukturerede spørgsmål, som testen stiller, bliver det lettere. Man kan betragte testresultatet som en slags hypotese om, hvordan kandidaten passer til jobbet, som man så efterprøver sammen med ansøgeren, forklarer Lars Lyholm Madsen og tilføjer, at testresultatet på samme måde kan hjælpe en til at stille præcise spørgsmål, når man tager referencer på ansøgeren.

Testen skal bruges korrekt
Alfa og omega er dog, at testværktøj bruges professionelt. Derfor er uddannelse, certificering og efteruddannelse en del af pakken både hos Thomas International og de fleste andre professionelle testudbydere.

Hvis testen ikke bruges rigtigt, er den ifølge Lars Lyholm Madsen ikke til nogen videre hjælp. Professionel brug af et testværktøj indebærer blandt andet, at man som ansætter nøje forklarer, hvorfor og hvordan man vil bruge testen.

”I rekrutteringsprocesser, hvor der indgår test, er der en tendens til, at testens betydning tales ned, måske for at berolige kandidaten, fordi en test kan virke skræmmende. Det skal man ikke gøre – man skal være åben og ærlig om, at testen er med til at afklare, om kandidaten er den rette til jobbet. Man skal selvfølgelig også fortælle, at testen ikke træffer beslutningen om, hvem der skal ansættes. Den beslutning er det mennesker, der træffer,” forklarer han.

Faktisk er der en endnu større faldgrube i en ansættelsesproces, men den har ikke noget med personlighedstest at gøre. Alt for mange bruger nemlig alt for lidt tid på at overveje, hvad det er for en medarbejderprofil, de ønsker til jobbet. Halvdelen af den tid, man bruger på ansættelsesprocessen, bør gå med, at man bliver skarp på jobkrav og succeskriterier, siger Lars Lyholm Madsen. Ikke den bedste test kan ”redde” en, hvis man basalt set ikke ved, hvad det er for en person, man er på udkig efter.

”Men har man gjort sit forarbejde, så er personlighedstesten en god hjælp. Både i selve ansættelsesprocessen og i det videre ledelsesarbejde,” siger Lars Lyholm Madsen.

Rex&Lindeborgh tester altid deres kandidater. De bruger deres egen, særligt udviklede test, der dels giver en indikation af kandidatens personprofil, og dels kontrollerer, at kandidaten i praksis kan omgås data i form af tal og bogstaver – en vigtig egenskab, hvad enten man skal arbejde med administrative job eller på lager.

”Jeg er helt enig med Lars; netop det, at vi falder for typer som os selv, kan forpurre billedet af kandidatens personlige egenskaber og evne til at indgå i den jobposition, som kandidaten er udset til. Hos os kalder vi det den lille forelskelse, og præcis når det sker, skal man være ekstra opmærksom,” siger Gitte Rex.

Lars Lyholm Madsens 6 gode råd om at bruge personlighedstest:
  • Brug personlighedstest som et bidrag til beslutningsprocessen.
  • Bliv uddannet og certificeret af testudbyderen, og hold dig opdateret.
  • Orienter kandidaten om, at du bruger test, og om hvordan testen indgår i vurderingen.
  • Brug testresultatet som udgangspunkt for din samtale med kandidaten.
  • Brug testresultatet som udgangspunkt, når du tager referencer. Spørg ind til de svagheder, testen peger på.
  • Hav en præcis beskrivelse af det job, der rekrutteres til – inklusive krav og succeskriterier – før du rekrutterer.

 

Gratis rådgivning om personlighedstest – RING 33 11 12 14

Del indlæg

Del på linkedin
LinkedIn
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på email
Email

Kontakt osContact Us

CSS
CSS

Enter your personal information and we’ll get back to you as soon as possible – We can’t wait to help you. 

Udfyld din personlige information – så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt. Vi glæder os til at hjælpe dig. 

Register your profile today - one step closer to your next job.

Do you want to be a candidate for temporary or permanent job positions? Then sign up to our job database and attach your resume. When we have received your resume, we will review it and when we have a position that matches your qualifications and preferences, we will invite you to an information meeting and a following interview at our office in Copenhagen.

Opret din profil i dag - og kom et stort skridt tættere på dit næste job.

Hvis du vil være vikar eller have fast job, kan du oprette dit CV i vores jobdatabase. 

Når vi har modtaget CV’et fra vikaren eller den jobsøgende, vil det blive gennemgået, og når vi har vikariater eller job, der matcher dine kvalifikationer og ønsker, bliver du inviteret ind på vores kontor, hvor du vil deltage i et informationsmøde med efterfølgende interview.

Vi bruger cookies for at give vores brugere den bedste oplevelse på siden. Læs vores Privatlivs- & Cookiepolitik.