Undgå fejl – og bøder – når du ansætter udlændinge

arbejdstilladelser

Udenlandsk arbejdskraft er en guldgrube, og dansk erhvervsliv ville slet ikke hænge sammen uden. Samtidig er mange udlændinge meget arbejdsomme og omstillingsparate. Så der er virkelig noget at vinde for din virksomhed ved at supplere medarbejdergruppen med personale fra andre lande.

Der er en række regler, du skal have styr på. For har dine udenlandske medarbejdere ikke en korrekt arbejdstilladelse, er det dit ansvar. Og du risikerer at få en bøde på op til 20.000 kroner per måned, vedkommende har arbejdet for dig. Udover bøvlet. Derfor denne guide, der skal give dig et overblik:

Hvilken nationalitet har din medarbejder?
Kommer han fra Norden, kan han begynde at arbejde med det samme og behøver ikke en arbejdstilladelse. Norden består af Finland, Island, Norge eller Sverige.

Kommer medarbejderen fra et EU-land*, et EØS-land* eller Schweiz, kan han også begynde at arbejde med det samme – og skal samtidig søge om et registreringsbevis ved Statsforvaltningen.

Oprindeligt stod Storbritannien også på listen, men på grund af Brexit er situationen omkring medarbejdere herfra uafklaret.

Kommer medarbejderen fra alle andre lande end de nævnte, skal han have arbejdstilladelse, før han begynder at arbejde, medmindre han er i familie med en fra de pågældende lande.

Hvis han undervejs skal have forlænget sin arbejdstilladelse, må han dog gerne arbejde, mens han venter.

Arbejdstilladelsen noteres på opholdskortet
Ordet arbejdstilladelse kan virke lidt misvisende. For udlændingene får ikke et specifikt dokument med tilladelsen på. Alle udlændinge, der opholder sig i Danmark, har et opholdskort, og det er her, du kan se, om vedkommende har tilladelse til at arbejde, og i givet fald på hvilke betingelser.

Når du tjekker opholdskortet, skal du være opmærksom på

  • om kortet er udstedt i Danmark
  • om kortet stadig er gyldigt
  • om personen på kortet er identisk med din medarbejder. Tjek også, at billedet ligner det billede, vedkommende bruger i sit pas

Fejl (og svindel) sker, når arbejdstilladelsen skal fornyes
Notér for din egen skyld, hvornår dine udenlandske medarbejdere skal have fornyet deres arbejdstilladelse, så du kan holde øje med, at tilladelsen ikke bare udløber.  Vær opmærksom på, at det er her, de fleste fejl sker.

Når en udlænding søger om at få sin arbejdstilladelse forlænget, får han et skriftligt dokument, der bekræfter, at han har søgt om forlængelsen. Når sagen afgøres, får du som arbejdsgiver ikke noget at vide, uanset om medarbejderen får tilladelse til at fortsætte med at arbejde eller ej.

Derfor er det vigtigt, at du løbende holder øje med, hvordan det går med ansøgningen. En mulighed er at få en fuldmagt fra din medarbejder, så du på ethvert tidspunkt kan kontakte myndighederne og få en opdatering.

Når arbejdstilladelsen forlænges, får medarbejderen et dokument på 3-5 A4-ark, som senere afløses af et nyt opholdskort. Det er vigtigt, at du ikke nøjes med at se papirerne, men at du også ser kortet, for det er sværere at snyde med.

Gratis rådgivning om arbejdstilladelser – RING 33 11 12 14

 

HUSK!

En arbejdstilladelse til at arbejde i et andet EU-land betyder ikke, at vedkommende må arbejde hos dig. Og forveksl ikke eSkattekort og sygesikringsbevis med en arbejdstilladelse. Det er det ikke.

 

Læs mere:
www.nyidanmark.dk
Få styr på de 11 arbejdstilladelser

 

*Det drejer sig om medarbejdere fra: Belgien, Bulgarien, den græske del af Cypern, Estland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Kroatien, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Polen, Portugal, Rumænien, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.

Del indlæg

Del på linkedin
LinkedIn
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på email
Email

Kontakt osContact Us

CSS
CSS

Enter your personal information and we’ll get back to you as soon as possible – We can’t wait to help you. 

Udfyld din personlige information – så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt. Vi glæder os til at hjælpe dig. 

Register your profile today - one step closer to your next job.

Do you want to be a candidate for temporary or permanent job positions? Then sign up to our job database and attach your resume. When we have received your resume, we will review it and when we have a position that matches your qualifications and preferences, we will invite you to an information meeting and a following interview at our office in Copenhagen.

Opret din profil i dag - og kom et stort skridt tættere på dit næste job.

Hvis du vil være vikar eller have fast job, kan du oprette dit CV i vores jobdatabase. 

Når vi har modtaget CV’et fra vikaren eller den jobsøgende, vil det blive gennemgået, og når vi har vikariater eller job, der matcher dine kvalifikationer og ønsker, bliver du inviteret ind på vores kontor, hvor du vil deltage i et informationsmøde med efterfølgende interview.

Vi bruger cookies for at give vores brugere den bedste oplevelse på siden. Læs vores Privatlivs- & Cookiepolitik.